-İşçilerin çalıştığı Maden ocağı kapatılınca, işçiler açlık grevine başladı
BEYPAZARI DOĞAL MADEN SUYU
Haber
16 Mart 2014 - Pazar 00:00
 
-İşçilerin çalıştığı Maden ocağı kapatılınca, işçiler açlık grevine başladı
Koyunağılı köyünde bulunan Karadeniz madencilik Ltd. şirketinin 18 yıldır maden kömürü çıkardığı ocak, sudan bahanelerle kapatıldığı ve işçilerinin mağdur edildiği bildirildi.
GENEL Haberi
-İşçilerin çalıştığı Maden ocağı kapatılınca, işçiler açlık grevine başladı

BEYPAZARI (BBB)- Eskişehir ili Mihalıççık ilçesi Koyunağılı köyünde yaklaşık olarak 18 yıldır maden ocağı işletmeciliğinde bulunan Karadeniz Madenciliğin ocağının sudan sebeplerle kapatıldığı ileri sürüldü.

Koyunağılı köyünde bulunan Karadeniz madencilik Ltd. şirketinin 18 yıldır maden kömürü çıkardığı ocak, sudan bahanelerle kapatıldığı ve işçilerinin mağdur edildiği bildirildi.

18 yıldır kömür üretimi yapılan Ocakta 130 işçi çalışırken, işletmenin müdürü Atilla Süer, maden Ocağının 6 ayda 3 sefer kapatıldığını, 2 sefer açtırdıklarını, en son olarak ta 4 Mart 2014 gününde, Jandarma ekiplerinin gelerek ocağın ağzını kapattıklarını ve üretimi durdurduklarını söyledi.

2016 yılına kadar işletme ruhsatları bulunduğunu belirten Süer, çalışma alanımız 900 hektar, kiralama yöntemiyle kömür çıkarıyoruz. Bunun 70 hektarlık alanında şu ana kadar çalışma yaptıklarını kaydetti.

Geçen hafta Çalışma bakanlığı yetkililerinin ve müfettişlerinin ocağa gelerek inceleme ve araştırmalarda bulunduklarına değinen işletme müdürü Atilla Süer, şunları kaydetti:

“Yaklaşık 6 aydır bir baskı sonucunda, 3 defa ocağımız kapatıldı. En son olarak ta 4 Mart günü kapatma kararı uygulandı. Bu karar MiGEM tarafından verildi. Bunun gerekçeleri asılsız olup, saha sahibi tarafından yapılana baskılar sonucu yapılan kararlar ve verilen kararlardır. İşletmede şu an 130 çalışanıyla, 18 yıldır burada kömür üreten ve 2016 yılının sonuna kadar sözleşmesi bulunan bir işletmedir. Ocağımızın kapatılması, başka yerlere peşkeş çekilmesi durumundan dolayı ve bu kapsamda hukuki mücadelemiz deveme diyor ve sonuna kadar da devam edecek. Teknik sebepler gösterilerek kapatıldık ama bir hafta öncesi de Çalışma bakanlığının müfettişlerince de hiçbir eksiği yoktur diye rapor verildi bize. İşletmenin açılması için elimizden gelen çabayı gösteriyoruz. Göstermeye de devam ederken, yetkililerden bu konunun çözümü noktasında adım atmalarını bekliyoruz. Çünkü hiçbir eksiğimiz yok.”

Maden Ocağında, Kömür üretimi yapılabilmesi için tüm resmi evrakların tamam olduğunu ve en son olarak bakanlık yazısının da ellerinde bulunduğunu kaydeden Süer, “burada günde 400 ton kömür çıkarıyorduk. Firmamız kömür sahasına yılda 1,5 trilyon kira bedeli ödeme yapıyor. Şu ana kadar da bir eksiğimiz yok. Çıkardığımız kömürü de, Beypazarı Eti soda Aş’ye veriyoruz. Ama şimdi ocağımız kapatıldığı için kömür de çıkaramıyoruz. İşçilerimizde mağdur oldu” diye konuştu.

Kömür ocağında çalışan işçiler, ocaklarının, ekmek teknelerinin diğer bir firmanın baskısı sonucu kapatıldığını ileri sürerlerken,  haklı bir gerekçe göstermeden, sudan bahanelerle ocağımızı kapattılar. Burada 130 kişi çalışıyor. 6 ayda 3 sefer ocak kapatılır mı bunu da anlamış değiliz dediler.

Maden işçisi Mustafa Caymaz, 4 nüfusa baktığını ve evine ekmek götüremez hale geldiğini ve yetkililerden konunun çözümü için girişim beklediklerini, ocak açılana kadar da açlık grevini tüm işçi arkadaşlarıyla birlikte sürdüreceklerini söyledi.

Maden Ocağında çalışan 130 işçi, Maden ocağının haksız yere katılması nedeniyle, ocak ağzında açlık grevine başladılar.

Konunun çözülmesi için Başbakandan ve Enerji bakanından çözüm beklediklerini, aksi takdirde açlık grevini sürdüreceklerini ifade ettiler.

Yaşar Tonbak

 

Kaynak: (İHA) - İhlas Haber Ajansı Editör:
Etiketler: arsiv
Yorumlar
Haber Yazılımı